Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Com treballo

“No empenyis el riu; flueix amb ell”

Fritz Perls

Actituds

Acceptació

Presència

Autenticitat

Consciència

Responsabilitat

Mirada sistèmica

Confiança

Empatia

Al costat

Observació

Atenció

Silenci

Escolta

Cos

Emocions

Intuïció

Mirall

Humor

Experimentació

Possibilitats

Creativitat

Participació

Autoconsciència

Els trets clau de la meva feina son els de l’actitud humanista: acceptació, presència, autenticitat. L’objectiu sempre és, des d’aquests principis, promoure la consciència i la responsabilitat de les persones sobre la seva pròpia vida, relacions, feina… i, si s’escau, sobre els canvis que vulguin dur a aquesta.

Sempre m’interesso pel sistema del que les persones formen part, fins i tot en la teràpia individual. Som amb els altres, i la mirada completa sempre és sobre les relacions. Explorar la dinàmica interna dels sistemes en què estem involucrats ens ajuda a alliberar-nos de cadenes invisibles i a trobar el nostre lloc.

Acompanyo des de la plena acceptació i confiança en l’impuls i la capacitat de les persones per caminar cap a on necessiten anar, i per sostenir allò que els toca sostenir en el camí. El meu acompanyament és el resultat de mirar de ressonar amb aquest impuls de saviesa interior de cadascú, des del meu propi. Així doncs, camino al costat, però mai al davant, ni molt menys en el lloc de les persones, famílies i grups als que acompanyo.

Tot el treball, tant la teràpia com les intervencions en aules, els assessoraments i les formacions, es basa en una actitud d’empatia, d’acceptació, de no judici i d’observació, de no interpretació i de confiança. Jo no soc qui per jutjar les altres persones ni en realitat tampoc en sé més que elles, sobre el seu propi funcionament. El que sí que faig és posar atenció i convidar a posar atenció, sovint des del silenci, a l’ aquí, a l’ara, al cos, a les sensacions, als sentiments, a les dinàmiques que afloren en les relacions, a les intuïcions. En els meus i en els de les altres persones. Crear situacions, de vegades proposar accions i moviments o dir paraules que puguin fer que les persones puguin mirar de forma autèntica a si mateixos, i explorin, si així ho desitgen, noves maneres de fer. Experimentem junts per aprendre i créixer. I fent-ho, tot sovint riem! L’humor destensa, desdramatitza, dona un altre punt de vista i ens connecta amb l’alegria de viure.

El meu treball és en bona mesura, d’escolta: de les paraules, de les emocions, del cos, de les relacions; jo m’acoblo al que hi ha i jugo al mateix. Perquè si jo t’escolto i m’escolto, tu t’escoltaràs, et podré fer de mirall. També de vegades faig les meves aportacions per no quedar-nos empantanegats donant voltes als problemes i al seu origen: prefereixo centrar-me en l’ara, en l’experiència i en les possibilitats.

Sovint faig propostes creatives: a més de les tècniques gestàltiques, m’agraden i trobo molt útils les tècniques lúdiques, artístiques, corporals… sobre tot amb els infants, però també amb les persones adultes. També m’agrada i crec en la conversa, sempre que aquesta serveixi al propòsit que comparteixo amb els clients. Això també és vàlid per a les formacions, on sí, hi ha teoria, però sobre tot, experiències sobre les que reflexionar.

De vegades proposo coses a fer fora de les sessions: bàsicament, propostes per experimentar en el dia a dia de la persona, la família, l’escola o l’organització. També em poso més pràctic en les sessions quan l’encàrrec té un objectiu molt concret i palpable: treballar una competència, ajudar a elaborar un document, fer una avaluació. Però també en aquests casos miro que sigui un procés de presa de consciència i participació.

Finalment, el principal instrument amb el que treballo soc jo mateix, així que miro de mantenir un cert nivell de treball personal, estudi, formació, meditació… Vull oferir la millor versió de mi mateix per poder convidar les persones i els grups a què també cerquin la millor versió d’ells mateixos.